Kanali distribucije za turoperatore i turističke agencije

Vaša prisutnost na tržištu u potpunosti zavisi od toga koliko dobro distribuirate svoju turističku ponudu svojim klijentima.

Važno je da dobro poznajete svoje klijente i da shvatite da li želite povećati svoj udio na tržištu sa njima ili ne i u skladu sa tim napraviti strategiju vašu distribucije. Ukoliko ste dovoljno dugo u poslu, pogledajte ko su vam postojeći klijetni i moći ćete steći jasnu sliku o tome sa kim komunicirate putem vaših distribucionih kanala.

Preporučujem kanale su najbolji način da reklamirate vaš posao i vašu kompletnu ponudu:

  • Web stranice i društvene mreže
  • Partneri i partnerski portali (B2B i B2B2C)
  • Online turističke agencije (OTA)

Ključ uspjeha je stvaranje svijesti o vašem proizvodu i vašem brendu. Potrebno je da ispitate koji kanali distribucije najbolje rade za vas.

Web stranice i društvene mreže

Više nije novost da putnici planiraju svoje putovanje i rezervišu turističke proizvode na internetu. Vaša web stranica je jedan od glavnih pokazatelja profesionalnosti i usluge koju nudite. Da bi ste ispitali kvalitet vaše web stranice možete odgovoriti na sledeća pitanja:

  • Kako će vas vaši posjetioci pronaći
  • Da li je ažuriranje informacija na vašem portalu brz i jednostavan proces
  • Da li jednostavno da obavljate promjene na vašim web stranicama kako bi ste išli u korak sa modernom tehnologijom
  • Da li imate mogućnost rezervacije u realnom vremenu koja uključuje provjeru dostupnost

Internet se koristi kao alat za kupovnu od strane vaših klijenata. Ako se ne prilagodite, onda će razvoj vašeg posla neizbježno izostajati. Vaši gosti će pronaći lakši način da dobiju ono što žele.

montenegro-holiday-expert
https://montenegro-holday.expert

Vaša web stranica daje vam mogućnost da pokažete fotografije, video zapise, opise i cjene vašim klijentima. U isto vrijeme možete omogućiti i sistem za online rezervaciju, tako da vaši budući klijenti mogu brzo i jednostavno rezervisati vašu ponudu.

Osim web stranice, industrija koju nemožete zanemariti jesu društvene mreže. Što više svijesti podignete o vašem poslu, više rezervacija ćete dobiti. 

Možete dodati profile na društvenim mrežama koji vam pomažu da izgradite vaše online pristustvo. Ovi profili vam omogućavaju da pružite dnevne napomene klijentima koji vas prate o specijalnim ponudima i popustima sa atraktivnim fotografijama i video zapisima.

Imajte na umu da može biti teško pokrenuti kampanju na društvenim mrežama, posebno ako ste novi u poslu. Kako vaše poslovanje raste, shvatićete da se vaši klijenti žele povezati sa vama putem Faceboka, Twitera i drugih društvenih mreža što će uveliko povećati vašu online prisutnost na ovim kanalima.

Partneri i partnerski portali (B2B i B2B2C)

Ukoliko poslujete sa partnerima, najbolji način distribucije vaše ponudu je da im ommogućite pristup vašoj B2B platformi. Na ovaj način omogućavate partnerima on-line booking B2B i direktan pristup vašoj ponudi sa cijenama koje ste vi odredili za njih i njihovo tržište.

pregled-ponude-B2B
Pregled ponude B2B

 

Ukoliko B2B platforma podržava mogućnost direktne distribucije vaše ponude partnerima i njihovim klijentima (B2B2C), vaši partneri mogu distribuirati vašu ponudud direktno kroz njihove portale. Rrezervacije se obavlja direktno putem njihovih portala, što uveliko štedi vrijeme za komunikaciju između vas i vaših partnera.

Online turističke agencije (OTA)

Online turističke agencije razvile su sofisticirane marketinške kanale. Putnici su u mogućnosti da na jednostavan način pronađu odgovarajuću uslugu i rezervišu je sa par klikova mišem. Online turističkie agencije takođe stvaraju prilagođeno online iskustvo. To uključuje konverziju između različitih valuta, podršku različitih jezika i prilagođena iskustva na osnovu kupovne navike gosta.

 

online-travel-agency
Online turističke agencije OTA

Ukoliko ste agencija, pogledajte koji od vaših dobavljača nisu prisutni na popularnim portalima online turističkih agencija i uz njihovo odobrenje postavite ponudu na različite portale.

Ovdje se javlja potreba za dodatnim administrativnim naporima kako bi ste ažurirali vašu ponudu u realnom vremenu. Ukoliko koristite rezervacioni sistem, možete ažurirati dostupnost na svim portalima sa jednog mjesta i na taj način uštedjeti dragocjeno vrijeme.

Kada gost obavi rezervaciju na vašem portalu, vaš rezervacioni sistem gura rezervaciju na kanal odakle se automatski ažurira dostupnost na svim portalima. I obrnuto, kada gost napravi rezervaciju na nekom od portala, kanal menadžer gura ponudu nazad u vaš rezervacioni sistem i automatski ažurira sve kalnedare.

Koje kanale prodaje da korsitim?

Potrebno je da shvatite koji kanali distribucije rade najbolje za vas tako što ćete isprobati funkcionalnost svakog i kalkulisati koliko vam rezervacija generišu.