Kako da povećate rang na internet pretraživačima

Takmičite se sa skoro 500 miliona web sajtova.

SEO (optimizacija za pretraživače –  Search Engine Optimization) je proces prilagođavanja vašeg web sajta da bi se bolje rangirao u rezultatima pretrage. Najviše korišćeni pretraživači su Google, Bing i Yahoo.
Programi pod nazivom “pauk” (spider) svaki dan na seo-spiderinternetu pregledaju web sajtove prema pravilima koja se stalno mjenjaju, što znači da se vaš rang može mjenjati iz dana u dan.

Postoji nekoliko parametara koji osiguravaju da se vaš web sajt bolje rangira na internet pretraživačima. Ovi parametri se mogu grupisati:

  • prema sadržaju na web sajtu – on-page optimizacija
  • autoritetu vašeg web sajta – off-page optimizacija

On-page optimizacija predstavlja 25% ranga vašeg web sajta

Sasjtoji se od više elemenata, a neki od njih su:

# SADRŽAJ

Vašem web sajtu je potreban sadržaj da bi se rangirao na pretraživačima. Sadržaj treba biti smišljen, dosledan, koristan, zanimljiv i relevantan. Što više kvalitetnog sadržaj možete da kreirate to je bolje za rang vašeg web sajta. Pretraživači su izgrađeni na način da uklanjaju nebitne ili duplirane sadržaje, tako da je nemoguće napraviti prečicu prilikom kreiranja kvalitetnih sadržaja.

# KLJUČNE RIJEČI

Dužnost pauka na pretraživaču je da utvrdi koliko je relevantan web sajt  za pretragu preko vaših rječi. Veoma je važno koje ključne riječi odabrete za naslov web stranice, jer upravo tag naslova ima snažan uticaj na rang. Pauk takođe ispituje riječi u vašem tekstu, tako da ponavljanje ključnih riječi i njihovih sinonima kroz tekst utiče na rang vašeg web sajta.

# KVALITET

Pauci su programirani da traže sadržaje visokog kvaliteta. Ovaj parametar će obezbjediti da vaš web sajt bude zanimljiviji i popularniji od drugih. Ako se fokusirajte na kvalitet umjesto na kvantitet, posjetioci će dovoljno voljeti vaš web sajt da ga posjete ponovo i da ga preporuče prijateljima. Kvalitetan sadržaj je neraskidivo povezan sa strategijom lojalnosti kupaca.

# SVJEŽINA

Sadržaje koje dijelite trebaju biti svježi – to znači često ažurirani. To je ono što se naziva dinamički sadržaj. Neki sadržaji po prirodi zahtjevaju da budu ažurirani (kao što je vaš tromjesečni bilten, jednonedeljni članak na blogu, izjave klijenata i slično).

Off-page grupa predstavlja 75% vašeg ranga na pretraživačima i određuje se na nekoliko načina:

Autoritet web sajta: Ako je vaš web sajt popularan (gdje popularan znači linkovan od strane drugih web sajtova na osnovu kvalitetnih sadržaja), onda posjeduje veći autoritet. Konstantno uvodite nove i kvalitetne sadržaje da bi ste povećali šanse da se pozicionirate kao web sajt od autoriteta.

Dolazni linkovi: Linkovi sa drugih web sajtova su veoma važan parametar pretraživačima i kategorišu ih na onsovu kvaliteta i kvantiteta u rezultatima pretrage. Dobra link-building kapmanja je vremenski dugotrajan proces i jedan od važnijih za vas kao turoperatora ili turističku agenciju.

Svaki dan turisti koriste pretraživače da bi saznali o novim ponudama za njihovo sledeće putovanje. Rangiranje za najčešće ključne riječi koje koriste da bi opisali vaše proziovde i usluge je najbolji cilj koji možete postići u vašoj on-line marketing kampanji.